Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το πραγματικό πρόγραμμα των 100 ημερών (Άργησε αλλά ήρθε...)


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 100 ΗΜΕΡΩΝ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009)


"....Οι προτάσεις για την Οικονομία

Ο Γιώργος Παπανδρέου απορρίπτει τις προτάσεις Καραμανλή για την οικονομία, σημειώνοντας ότι το πάγωμα μισθών και συντάξεων και η αύξηση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη δεν αντιμετωπίζουν, αλλά αντίθετα οξύνουν και βαθαίνουν την ύφεση και το δημοσιονομικό πρόβλημα. Όπως τονίζει, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις: Μία που μιλά για περικοπές και συρρίκνωση και μία για επενδύσεις.

Οι προτάσεις Παπανδρέου για την έξοδο από την κρίση θα κινηθούν σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1. Στήριξη του εισοδήματος. Προτείνονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό και πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο. Ενίσχυση των ασθενέστερων με έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας. Ρυθμίσεις για την προστασία των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

2. Αναθέρμανση της αγοράς και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων και της λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Εξετάζονται επίσης αλλαγές στον "Τειρεσία" και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

3. Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα επιδοτούνται στην περίπτωση πρόσληψης νέων ανέργων. Προτείνεται η αύξηση του επιδόματος ανεργίας και η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας. Σχεδιάζεται η λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

4. Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά, με ριζικές τομές για την καταπολέμηση της σπατάλης στο Δημόσιο και την πλήρη αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Πρόθεσή του Γ. Παπανδρέου αποτελεί τα παραπάνω να τεθούν σε εφαρμογή εντός 100 ημερών από την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, με την ψήφιση των αναγκαίων νομοσχεδίων, αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Όσον αφορά στις Βρυξέλλες, θα κατατεθεί, εντός τριών μηνών, στη Βουλή και στην Ε.Ε. ένα νέο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε ορίζοντα τετραετίας, προτεραιότητα είναι η επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα: Στο περιβάλλον, στον Τουρισμό, στη Ναυτιλία, στον πολιτισμό και στην Παιδεία....."

ΠΗΓΗ>> enet


ΚΑΙ ΤΩΡΑ .....

ΤΟ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 100 ΗΜΕΡΩΝ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010)

"...Όπως είναι φανερό οι ελεγκτές της Τρόικας μας προετοιμάζουν για όλα τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν μέσα στις επόμενες 100 ημέρες.Όπως επισήμαναν οι ελεγκτές της Τρόικας η ελληνική οικονομία θ, ανακάμψει μέσα στο 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις από τιμές και μισθολογικό κόστος αρχίζουν να μετριάζονται θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Συγκεκριμένα:

'Οσον αφορά στον δημοσιονομικό τομέα η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο.

'Ομως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα έσοδα λέγοντας οτι η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων αλλά και η πρόσφατη αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 σημαίνουν οτι θα χρειαστεί κι άλλη προσπάθεια για να πετύχει ο στόχος για έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011.

Τονίζουν οτι συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και για να σταματήσει η σπατάλη στον τομέα των δαπανών.

Ετσι, ζήτησαν περικοπές στην Υγεία, κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών αλλά και ΔΕΚΟ και εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης.

Οσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες, τόνισαν ότι η ενεργοποίηση της επέκτασης των 25 δισ ευρω του κυβερνητικού προγράμματος εγγύησης των τραπεζικών ομολόγων που εγκρίθηκε τον Αύγουστο θα συμβάλλει στην αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Επισημαίνουν οτι το τραπεζικό σύστημα παραμένει υπό πίεση και το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο να παρέχει στήριξη αν παραστεί ανάγκη.

Τόνισαν επίσης οτι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας την αναζωογόννηση της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης.

Για το συνταξιοδοτικό επισημαίνεται οτι είναι σε κρίσιμη καμπή και για το θέμα των εξαγωγών τονίζεται με έμφαση οτι απαιτείται επιδέξιος σχεδιασμός για να ξεπεραστούν όπως λένε χαρακτηριστικά εδραιωμένα συμφέροντα...."

ΠΗΓΗ>> newstrap

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More