Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τι μεταμορφώνει την αγέλη σε κοινωνία;

Μερικές απόψεις του Χρήστου Γιανναρά περί των "θολών αιτίων" που οδήγησαν στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου κοινωνικού μορφώματος - "μεταπρατικού κρατιδίου" - (για την Ελλάδα λέμε!)

Απόσπασμα από άρθρο του Χρήστου Γιανναρά που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή

"....Για τέσσερις ολόκληρους αιώνες, η υποδούλωση στους
Τούρκους εξαφάνισε την ενεργό παρουσία του Ελληνισμού από το ιστορικό προσκήνιο. Και αυτό που προέκυψε σαν Ελληνισμός μετά από τόσο μακρό διάστημα, ήταν ένα μεταπρατικό κρατίδιο που πάλευε (και παλεύει) και πιθηκίζει τρόπο βίου (πολιτισμό) με αναποδογυρισμένους τους όρους της ελληνικής πρότασης και ταυτότητας. Στη διάρκεια των αιώνων της ελληνικής απουσίας, ένας άκριτος και ανεξέλεγκτος από τα κριτήρια των Ελλήνων πολιτισμός γεννήθηκε στη μεταρωμαϊκή (βαρβαρική τότε) Δύση. Εκπληκτικός σε δυναμισμό πολιτισμός με κέντρο το άτομο, την εξυπηρέτηση και κολακεία των ενορμήσεων αυτοσυντήρησης, κυριαρχίας, ηδονής:

Αντί για την ελληνική ταύτιση του «αληθεύειν» με το «κοινωνείν», η ταύτιση της αλήθειας με τη «σύμπτωση» (adaequatio) ατομικού νου και αντι-κείμενου νοουμένου – σαρωτική επιβολή της νοησιαρχίας, του ατομοκεντρισμού.

Αντί της «κοινωνίας» η societas («εταιρισμός επί κοινώ συμφέροντι»).

Αντί του «δικαίου» (του «ανά τον λόγον») το jus: κώδικας χρησιμοθηρικών κανονιστικών αρχών.

Αντί της δημοκρατίας, η res publica.

Αντί για την ελευθερία (άθλημα αυθυπέρβασης) η συμβατική (με σύμβαση) θωράκιση ατομικών δικαιωμάτων.

Αντί για το εκκλησιαστικό γεγονός (την αγαπητική κοινωνία της ύπαρξης και της γνώσης), η θρησκεία (ατομική αξιομισθία, ατομική σωτηρία). Και πάει λέγοντας...."

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>> kathimerini

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More