Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Tο Σχέδιο Διάσωσης έγινε για να σωθούν οι Τράπεζες και οι πλούσιοι Έλληνες


ΟΧΙ !!...

...η επικεφαλίδα της ανάρτησης δεν είναι βγαλμένη μέσα από κάποιο "πύρινο λόγο" της κας Παπαρήγα!
Αποτελεί μέρος της απάντησης του πρώην Διοικητή της Bundesbank (Kεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας),από το 1980 έως το 1991,Karl Otto Pöhl,σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο του Spiegel,χθές 18 Μαίου 2010.

Συγκεκριμένα:


Pöhl:Ήταν ένα λάθος (Σ.Σ. αναφέρεται στην είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ).Αυτό είναι εντελώς ξεκάθαρο.Περίμενα από την Ευρωπαική Επιτροπή και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να παρέμβουν πολύ νωρίτερα.Έπρεπε να είχαν συνειδητοποιήσει ότι ένα μικρό - για την ακρίβεια ένα μικροσκοπικό - κράτος όπως η Ελλάδα,χωρίς καμία βιομηχανική υποδομή,δε θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί σε θέση να αποπληρώσει ένα χρέος 300 δις ευρώ.

Spiegel:Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης,πρόκειται περί 350 δις ευρώ.

Pöhl:...ακόμα λιγότερες οι πιθανότηες αποπληρωμής λοιπόν.Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποληρωμής χωρίς την εφαρμογή "Haircut"

(
ΣΗΜΕΙΩΣH:"Haircut-"Κούρεμα",είναι η πρακτική που εφαρμόζεται όταν μια χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει έγκαιρα τις υποχρεώσεις της. Για παράδειγμα η Ελλάδα στις 19 Μαΐου 2010 έπρεπε να πληρώσει παλαιότερες εκδόσεις ομολόγων, ύψους 9,5 δισ. Ευρώ. Τότε ο εκδότης – το ελληνικό Δημόσιο εν προκειμένω – θα έρθει σε επαφή με τους ομολογιούχους και θα τους προτείνει δύο τινά:
* ή χρονική παράταση στην αποπληρωμή τους, με ένα καλύτερο δέλεαρ – επιτόκιο
* ή σε ποσοστιαία μεταβολή μείωση της αξίας των ομολόγων, με έγκαιρη χρονικά αποπληρωμή -- ΠΗΓH:nooz.gr --)

Γιατί λοιπόν να μη γίνει αυτό άμεσα?Η Ευρωπαική Ένωση θα έπρεπε να διακηρύξει 6 μήνες πριν - ίσως και περισσότερο - ότι η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της.


Spiegel:Σύμφωνα όμως με την Άγγελα Μέρκελ,αυτό θα οδηγούσε σε ντόμινο,με αντίκτυπο σε άλλες Ευρωπαικές χώρες που θα έρχονταν έτσι και αυτές αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση.

Pöhl:Δεν το πιστεύω αυτό...Νομίζω ότι όλα έγιναν για κάποιο εντελώς διαφορετικό λόγο...

Spiegel:Όπως για παράδειγμα.......?

Pöhl:Για να προστατευτούν οι Γερμανικές τράπεζες,και ακόμα περισσότερο οι Γαλλικές τράπεζες,από (ενδεχόμενη) διαγραφή των χρεών (προς αυτές).Την ημέρα που συμφωνήθηκε το "πακέτο σωτηρίας",οι μετοχές των Γαλλικών Τραπεζών είχαν άνοδο 24%( ! ).Βλέποντας αυτό,μπορείς να συμπεράνεις για ποιό λόγο δόθηκε το πακέτο.Για τη διάσωση των τραπεζών και των πλούσιων Ελλήνων.....

ΠΗΓΕΣ: Good News,Spiegel,nooz

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More