Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΛΕΞΙΚΟ - ΛΕΞΗ ΠΡΩΤΗ:Προτροπή (εν μέσω καταχνιάς)


Προτροπή...Μια θαυμάσια ελληνικότατη λέξη.Ας προσπαθήσουμε όμως να κάνουμε μια μικρή ανάλυση ...Η λέξη κρύβει μέσα της μια δυναμική..... τεράστια.Ας το δούμε πρώτα από την πλευρά αυτού ο οποίος αναλαμβάνει να προβεί σε μια προτροπή.Αυτός είναι ο ΠΡΟΤΡΕΠΩΝ.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΡΩΤΗ:
Η προτροπή ως ΣΥΜΒΟΥΛΗ...Ο προτρέπων αναλαμβάνει (ή του ζητείται) να εκφέρει τη γνώμη του πάνω σε κάποιο θέμα που ο συνάνθρωπός του συλλέγει πληροφορίες, με σκοπό να λάβει κατόπιν μια σημαντική απόφαση.


ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΔEYTEΡH:
Η προτροπή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ προς εκτέλεση κάποιας πράξης.Ο προτρέπων έχει συνήθως αγνές προθέσεις.Θεωρεί ότι είναι καθήκον του να ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΙ κάποιον άλλο συνάνθρωπο του να προβεί σε μια ενέργεια ή να λάβει μια απόφαση,όντας σίγουρος για το "ορθόν" της άποψής του.


ΕΡΜΗΝΕΙΑ TΡITH:Η προτροπή ως ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ.Εδώ προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα.Ο προτρέπων (εξ ιδιοσύστασης dna) διακατέχεται από έμφυτο θάρρος και προχωρά στην προτροπή για να εμφυσήσει έτσι το ανάλογο θάρρος σε κάποιον συνάνθρωπό του,ο οποίος στερείται αναλόγων προσόντων.Στο σημείο αυτό πρέπει να συμπεράνουμε ότι η προτροπή λειτουργεί ως ενθάρρυνση διότι η λήψη της απόφασης (από τον συνάνθρωπο) είναι δύσκολη.Προφανώς πρόκειται περί ΔΙΛΛΗΜΑΤΟΣ .Ο μη θαρραλέος αμφιταλλαντεύεται ανάμεσα σε δύο απόψεις, συνήθως αντίθετες μεταξύ τους.Η υιοθέτηση της μιας ίσως και να αποβεί μοιραία (οικονομικά-κοινωνικά-πολιτικά κλπ) ...ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ!!! ..Αρκετές φορές το δίλλημα είναι ψευδές και αντί για δύο εναλλακτικές απόψεις υπάρχει και μια τρίτη ή και τέταρτη διαφυγή-λύση! Εδώ λοιπόν είναι καθοριστική η συμβολή του προτρέποντος, διότι ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ κάποιον να λάβει μια κρίσιμη απόφαση,αναλαμβάνει ταυτοχρόνως και τα παρεπόμενα των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν μετά τη δράση.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ:
Η προτροπή ως ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ...Στην περίπτωση αυτή,ο προτρέπων αναλαμβάνει ένα πολύ επικίνδυνο ρόλο.Ξεπερνώντας τις προυπάρχουσες λογικές ερμηνείες και αναλύσεις των (δύο ή περισσοτέρων) απόψεων και ωθούμενος περισσότερο από το συναίσθημα πιέζει (μετ'επιμονής πολλές φορές) τον συνάνθρωπο προς κάποια από τις λύσεις-κατευθύνσεις.Τα κίνητρα του προτρέποντος μπορεί να είναι αγνά αλλά μπορεί όμως και όχι!Όπως και να'χει,στο σημείο αυτό ελοχεύει η παρείσφρηση του παράγοντα: "λάθος"...


Ας δούμε τώρα τη θέση του προτρεπόμενου,απέναντι στις παραπάνω ερμηνείες.
Αν ο προτρέπων απευθύνει την προτροπή (είτε ως συμβουλή,είτε ως παρότρυνση ή ενθάρρυνση ή παρακίνηση) σε έναν συνάνθρωπό του,τα πράγματα θα ακολουθήσουν την πορεία τους.Προτρέπων και προτρεπόμενος θα αναλάβουν την ευθύνη του σωστού ή λάθους στο ποσοστό που τους αναλογεί και θα απολάβουν των ευθυνών τους,φθάνοντας στη λύση είτε με ομαλό είτε με βίαιο τρόπο.
Εαν όμως η προτροπή (ΠΡΟΣΟΧΗ!!ΠΡΟΣΟΧΗ!!....ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ!!!) απευθύνεται σε πολλούς ανθρώπους τα πράγματα αρχίζουν και "μπερδεύονται".Η προτροπή μπορεί αυτόματα να αποκτήσει και άλλες ερμηνείες,όπως.....

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ:
H προτροπή ως
ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ!! Ο προτρέπων,κατέχοντας την ανάλογη θέση,μπορεί να επηρεάσει την απόφαση προς δράση, μιας ικανής ομάδας συνανθρώπων.Η πληθυσμιακή δυναμική επιρροής μιας τέτοιας προτροπής, εξαρτάται πρωτίστως από την ιδιότητα του προτρέποντος (πολιτικός,δημοσιογράφος,πρόεδρος κάποιου είδους "ομάδας",blogger κλπ).Το μέγεθος (αριθμητικό) των συνανθρώπων που θα ενεργήσουν προς μια κατεύθυνση είτε ως συμβουλευόμενοι είτε ως παροτρυνόμενοι είτε ως ενθαρρυνόμενοι είτε ως παρακινούμενοι, είναι ένας παράγοντας καθοριστικός ως προς τα αποτελέσματα της δράσης.Μικρός αριθμός δρώντων - μικρή (πιθανότατα) ενέργεια (και ευκολότερα αναστρέψιμα πιθανά άσχημα αποτελέσματα).Αντίστοιχα,μεγάλος αριθμος δρώντων θα αποφέρει περισσότερο εμφανή αποτελέσματα της δράσης (και βέβαια ,δυσκολότερα αναστρέψιμα πιθανά άσχημα αποτελέσματα).

Βεβαίως,τεράστια σημασία έχει το κατά πόσο η προτροπή απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τους προτρεπόμενους.Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΡΕΠΟΝΤΕΣ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΆΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΤΡΕΠΟΜΕΝΟΥ,ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥΣ! ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΤΡΕΠΤΙΚΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ (ΟΠΩΣ ΕΚΤΙΜΗΣΑΝ) ΠΡΟΤΡΟΠΗ (ΑΛΛΑ ΕΝΔΟΜΥΧΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΥ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΑΝΑΠΟΔΑ)


Εδώ έχουμε και το τέλος της "παράστασης"που το σηματοδοτεί η απάντηση στο απλό ερώτημα: Ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση να ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη προτροπή?
Το μεγάλο κακό όμως είναι ότι ποτέ, μα ποτέ, δεν μπορεί να υπάρξει ΜΙΑ σωστή απάντηση.Ανάλογα με τα επι μέρους αποτελέσματα της δράσης (βλέπε προσωπικά οφέλη) που θα προκύψουν, ο κάθε συμμετέχων θα κρίνει πλέον κατά το δοκούν.

Στο σημείο αυτό διασπάται η πλαστή "κατ' ανάγκην συλλογικότητα"
που προέκυψε από τη συστέγαση κάτω από τη ΜΙΑ λύση-προτροπή και ο καθένας τραβάει το δρόμο του.Αν τα αποτελέσματα της δράσης ευνοούν το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων, η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των μειονεκτούντων θα έχει μικρό (συνήθως αμελητέο) αντίκτυπο στην μετέπειτα εξέλιξη της κοινωνικής ομάδας.Θα φροντίσουν γι'αυτό αυτοί που θα έχουν την ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.


Για να αμβλυνθούν όμως, κατά το δυνατόν , τα (πανθομολογουμένως) άσχημα αποτελέσματα μιας συλλογικής δράσης υπό την προτροπή κάποιου,θα χρειαστεί να συμβούν διάφορες ανακατατάξεις εν μέσω αμφισβητήσεων (κοινωνική αναταραχή λέγεται συνήθως) που θα συμπαρασύρουν σε σκοτεινές ατραπούς,σχεδόν ολόκληρη την κοινωνική ομάδα που συμμετείχε στην εφαρμογή της ΠΡΟΤΡΟΠΗΣ.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Η προ-τροπή είναι μια όμορφη λέξη.Όπου όμως την απαντήσουμε θα πρέπει να την περάσουμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ από την βάσανο της ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ.Διασταύρωση πληροφοριών,αποφυγή της παγίδας της εξειδίκευσης και απόκτηση πολύπλευρης γνώσης,διερεύνηση των ΚΙΝΗΤΡΩΝ του προτρέποντος.
Και επειδή τέτοιο πράγμα (κριτική σκέψη) δεν έχουμε (το απωλέσαμε εν μέσω τηλεοράσεων και άλλων αγαθών) σαν λαός,θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να το διεκδικήσουμε σε καθημερινή βάση.Ο τρόπος απόκτησης κριτικής σκέψης είναι (και πάντα ήταν) ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ.

ΠΑΙΔΕΙΑ (άλλο πράγμα είναι η εκπαίδευση) ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ.....

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καθώς υπάρχει βάσιμος φόβος το κείμενο που μόλις διάβασες να λειτουργήσει ως ΠΡΟΤΡΟΠΗ προς κάτι,προτείνω να το ξαναδιαβάσεις αντικαθιστώνας τη λέξη προτροπή με την εξίσου (εθιστική) θαυμάσια λέξη ΑΠΟΤΡΟΠΗ,χωρίς να καταλήξεις σε κανένα απολύτως θετικό ή αρνητικό συμέρασμα,αμφισβητώντας (δις) το είδος των προθέσεων του γράφοντος...

Και αν είσαι blogger,κάνε μου τη χάρη σε παρακαλώ,πριν προτρέψεις-αποτρέψεις, κάνε μια ενδοσκόπηση περί των κινήτρων σου και αν θες δημοσίευσε κιόλας το κίνητρό σου για να γλιτώνουν πολύτιμο χρόνο οι αναγνώστες.....Ά....και κάτι άλλο! Η καλή προτροπή-αποτροπή ,στις μέρες μας , στηρίζεται πάντα σε καλά στοιχεία έρευνας!

Από >> MESAstiGOURNA (Πηγές δεν έχω να αναφέρω-Πηγαία προέκυψαν τα ανωτέρω,μετά από ανάγνωση διαφόρων προτροπών!)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More