Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ο χάρτης του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου (Κρίση >>> Κροίσοι)

Έκθεση της Merrill Lynch-Capgemini για τον παγκόσμιο ιδιωτικό πλούτο (22-6-2010)


1...Ο αριθμός των ιδιωτών (παγκοσμίως) με επενδύσεις πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια αυξήθηκε το 2009 κατά 17% και ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια, ενώ η συνολική τους περιουσία «αβγάτισε» κατά 19% και έφτασε τα 39 τρισεκατομμύρια δολάρια.

2... Τα 13,85 τρισ. δολάρια από τα συνολικά 39 τρισ. δολ. ανήκουν σε μόλις 90 χιλιάδες ζάπλουτους (με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολ.) παγκοσμίως που δεν ξεπερνούν το 0,9% του συνολικού αριθμού όσων χαρακτηρίζονται πλούσιοι.

3...Η αιτία βρίσκεται στη μεγάλη άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων άνω του 50% πέρυσι, που είχε ως αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές επενδύσεις των εύπορων ιδιωτών να ανακτήσουν τις μεγάλες απώλειες και να επιστρέψουν κοντά στα ιστορικά υψηλά του 2007.

4...Οι χώρες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που μπήκαν στις λίστες των πλουσίων όσο και στο ύψος της περιουσίας τους,διακρίνονται για την ταχεία οικονομική τους ανάπτυξη αλλά χαρακτηρίζονται κυρίως από αβυσσαλέες εσωτερικές ανισότητες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία. Στη Λατινική Αμερική και τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού ο πλούτος έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ.

5...Οι εκατομμυριούχοι στην Ασία αυξήθηκαν σε 3 εκατομμύρια ιδιώτες, φτάνοντας για πρώτη φορά σε αριθμό τους Ευρωπαίους, ενώ τους ξεπέρασαν σε περιουσία (9,7 έναντι 9,5 τρισ. δολάρια αντίστοιχα). Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν η πατρίδα των πλουσίων παγκοσμίως, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 2,87 εκατομμύρια, ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία με 1,65 εκατ., η Γερμανία με 861 χιλιάδες και η Κίνα με 477 χιλιάδες.

6...Αυτά, σε μια χρονιά που το παγκόσμιο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2% ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε πάνω από 4%, ωθώντας τις κυβερνήσεις, κυρίως στη Γηραιά Ηπειρο, να υιοθετήσουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και να δαπανήσουν δισεκατομμύρια για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

ΠΗΓΗ >>> alitispress >>> enet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More