Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Εμείς είμαστε οι πρωταθλητές (...η κρίση είναι για σένα...μαλάκα....)

Image and video hosting by TinyPic


Ενα στα τρία επενδυόμενα δολάρια είναι από ελληνικά συμφέροντα

Πρωταθλητές είναι στις επενδύσεις σε αγορές πλοίων όλων των τύπων οι Έλληνες εφοπλιστές που αξιοποιούν τη συγκεκριμένη συγκυρία της αγοράς επενδύοντας στο μέλλον.

Μετά από ένα χρόνο, που οι Κινέζοι πλοιοκτήτες έδειχναν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, το 2010 ο ελληνικός εφοπλισμός μπήκε δυνατά στο παιχνίδι των επενδύσεων σε πλοία από δεύτερο χέρι και μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει σχεδόν το 30% των συνολικών επενδύσεων στις αγοραπωλησίες πλοίων. Δηλαδή, ένα στα τρία δολάρια που δίνεται για αγορά πλοίων προέρχεται από ελληνικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking, μέχρι στιγμής οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει 4,79 δισ. δολ .για αγορές πλοίων σε ένα σύνολο 15 δισ. δολ., δηλαδή το 31,9% των συνολικών επενδύσεων προέρχεται από ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα.

Άξιο να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες εφοπλιστές προηγούνται στην «κούρσα» των επενδύσεων σε όλους τους τύπους των πλοίων.

Ειδικότερα έχουν προχωρήσει στην αγορά 185 πλοίων σε ένα σύνολο 810 που άλλαξαν χέρια στη διάρκεια της χρονιάς (22,8% του συνόλου των πλοίων). Εξ αυτών 99 είναι πλοία ξηρού φορτίου (σε ένα σύνολο 420), για τα οποία επενδύθηκαν 2,31 δισ. δολ., 51 είναι δεξαμενόπλοια (σε ένα σύνολο 267) για τα οποία επενδύθηκαν 1,69 δισ. δολ., 32 είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (σε ένα σύνολο 118) συνολικής αξίας 768,5 εκατ. δολ. και τρία είναι πλοία ψυγεία (σε ένα σύνολο πέντε).

Οι Κινέζοι, που είχαν αναδειχτεί μεγάλοι ανταγωνιστές των Ελλήνων, έχουν επενδύσει συνολικά μόλις 1,8 δισ. δολ. για την αγορά 123 πλοίων.

ΠΗΓΗ >> naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More